Yksinhuoltajan isyys

Tilastokeskus ei tilastoi suoraan yksinhuoltajaisien määrää. Suuntaa antaa kuitenkin perhetilasto. Sen mukaan Suomessa oli vuonna 2019 yhteensä lähes 19 000 isää, jonka luona alaikäinen lapsi tai lapset ovat kirjoilla. Vuonna 2015 heitä oli vajaat 16 700. Vastaavien äitien määrä on moninkertainen.

Useimmiten isistä tulee yksinhuoltajia eron tai puolison kuoleman kautta, mutta nykyään on myös miehiä, jotka haluavat hankkia lapsen yksin.

Yksinhuoltajuus aiheuttaa muutoksia arkeen. Lasten kanssa yhdessä jaettu arki koetaan hyväksi ja tärkeäksi asiaksi. Erityisesti tyytyväisiä yksinhuoltajaisät ovat lisääntyneeseen yhteiseen aikaan.
”…pystynyt järjestämään enemmän yhteistä aikaa lasten kanssa.”

”Tunnen itseni hyvin yksinäiseksi ilman kumppania, mutta muuten olen
kokenut yksinhuoltajuuden mielekkäänä ja palkitsevana.”
”Rahat tiukassa, aika kortilla. Muuten loistavaa enkä kadu päätöstä hetkeäkään.”
”Olen tykännyt vanhemmuudesta ja isyydestä. Se on kasvattanut minua ja
olen kypsynyt aikuiseksi myös henkisesti. Olen mennyt lapsen ehdoilla…Joskus illat ovat tuntuneet yksinäisiltä ja olen kaivannut toista aikuista, naista ja parisuhdetta arkeen”.

Linkkejä:

VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU (theseus.fi) Isä Yksihuoltajana- isien kokemuksia yksinhuoltajuudesta Koivusalo, Ylönen 2016.

Etusivu – YVPL – Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry

ISILLE.info sosiaalisessa mediassa

Osal­lis­tu kes­kus­te­luun!

Löydä kiinnostavia artikkeleita ja kolumneja, tarinoita isien elämästä ja vaiheista tai löydä uusia ystäviä ja keskuslunaiheita. Kaikki tärkeimmät aiheet löytyy tageilla #isille.info tai #isilleinfo