Monikkoperheen isyys

Isän suusta: ” itsekeskeisyys väheni, vastuuntunto lisääntyi ja arvomaailmani muutti kaksosten syntymän jälkeen “

“älä pelkää liata käsiä!” . ” Uskalla sukeltaa syvään päähän” ” tutustumiselle on hyvä varata aikaa”. “Uskalla avata suusi ja malttia “

Monikkoperhe tarkoittaa perhettä, johon syntyy tai on syntynyt useampi kuin yksi lapsi kerralla, toisin sanoen kaksoset, kolmoset tai neloset. Monikkoperheessä voi olla myös yksittäin syntyneitä lapsia. Suomessa syntyy vuosittain kaksoset noin 600–650 perheeseen ja kolmoset noin 5–10 perheeseen. Neloset syntyy Suomessa harvoin.  Kaksos- ja kolmosraskaus ja synnytys ovat erilaisia kuin yhden lapsen saaminen. Usein vanhemmat pelkäävät raskauden ennenaikaista päättymistä, lasten keskosuutta sekä arkea useamman pienen vauvan kanssa. Myös perheiden taloudellinen pärjäävyys askarruttaa monia. Riittävä avunsaannin turvaaminen, erityisesti kodin ja lastenhoidon tuki ovat tärkeitä vanhemmuutta tukevia palveluita. Myös vertaistuen saaminen auttaa monia. Odotusaikana kannattaa kysyä neuvolasta mahdollisuutta saada monikkoperhevalmennusta.  Odotusaikana tulevan isän aktiivisuus ja avunanto on merkittävä raskaanaolevan puolison tai kumppanin fyysisen- ja psyykkisen  jaksamisen ja raskauden edistymisen kannalta. Suomen Monikkoperheet -yhdistyksen sivuilta löydät kattavat monikkoperhevalmennuksen ohjaajan sähköiset ja maksuttomat ”Hyvä alku monikkovanhemmuuteen”.

Taloudellinen kuormitus on suurta erityisesti vauva-aikana, koska vauvan varusteita täytyy hankkia useammat kuin yhdet. Kysykää neuvolasta puoltoa asiakasmaksujen kohtuullistamiseen. Neuvolakäynnit kannattaa varata jokaiselle pienokaiselle omansa. Tärkeä huomio, että  kunnallinen lapsiperheiden kotiapu auttaa selviämään ja jaksamaan monikkoperhearjessa. Apu kannattaa pyytää ajoissa se ei ole turhaan.

Monikkoperheen isille ollaan järjestämässä isien vertaisperhevalmennusta ainakin Vantaalla. Kysy lisää mahdollisista isien vertaisryhmistä alueesi neuvolasta, perhekeskuksesta, seurakunnasta.

ISILLE.info sosiaalisessa mediassa

Osal­lis­tu kes­kus­te­luun!

Löydä kiinnostavia artikkeleita ja kolumneja, tarinoita isien elämästä ja vaiheista tai löydä uusia ystäviä ja keskuslunaiheita. Kaikki tärkeimmät aiheet löytyy tageilla #isille.info tai #isilleinfo