Omat tunteet

Isyys synnyttää ja herättää monenlaisia tunteita. Yhtä aikaa voi olla sekä onnellinen että jännittynyt siitä, mitä isyys tuo tullessaan. Isänä olo konkretisoituu, kun vauva on syntynyt. Kasvu isyyteen tapahtuu kuitenkin hiljalleen kokemusten ja lasten kasvun ja kehityksen kautta. Uuteen rooliin on aikaa sopeutua. Lasten kasvaessa monenlaiset uudet tunteet nousevat pintaan mm. hellyys, läheisyys, riemu, kiukku.. Moni isä on oppinut tunnistamaan ja hyväksymään erilaisia tunteita. Tunteet nousevat tarpeista, ajatuksista ja suhteesta läheisen ihmisen kanssa. Isyyteen ei ole korkeakoulua, siihen kasvetaan. Tunteiden tunnistaminen ja niiden hyväksyminen on suuri voimavara ja siinä voi kehittyä. Lapsi oppii tunteiden imaisua omilta vanhemmiltaan.

Rakkaus, onnellisuus, hellyys, ylpeys, onnistumisen riemu, hauskuus, yhteys, syyllisyys, huoli, häpeä, riittämättömyyden ja kyvyttömyyden tunteet, yksinäisyys, masennus, ulkopuolisuuden tunne, väsymys ja pettymys. Vanhemmat tuntevat usein syyllisyyttä ilmaistessaan kielteisiä tunteita lasten nähden . Tunteiden vallassa on tärkeä pysyä toimimaan turvallisesti ja selventää lapselle, että isän tunne tai käytös ei ole hänen vikansa. Lasten on hyvä ja terveellistä nähdä, että erilaiset tunteet kuuluvat elämään.

Mitä tunteita sinulla on helppo ilmaista lapsellesi ? Mitkä tunteet ovat sinulle haastavia?

Minna Oulasmaa ja Juha Jämsä kirjoittivat Isyyden kielletyt tunteet isähaastatteluiden pohjalta. Kirjan julkaisu Väestöliitto 2010

Isyyden kielletyt tunteet | Jyväskylän yliopisto – JYKDOK | JYKDOK (finna.fi)

https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/tunteet-ja-tunnetaidot/

Isien kokema masennus

Lähes 10 prosenttia isistä kokee ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen synnytyksen jäkeistä masennusta. Tukea ja apua saa esim. Miessakkien Isäluurista p. 044 7511332 ja Masista sekä oman alueen ja valtakunnallisista nettilinkeistä ja chat -palveluista.

Neuvottelu- ja tunnetaidot

Asioiden hoitaminen ja palaverit eri viranomaisissa, kuten ihmissuhteissakin rakentuvat keskinäisestä vuorovaikutuksesta. Hyvät vuorovaikutustaidot auttavat siinä, että tulet isänä paremmin huomioiduksi ja kuulluksi.

Neuvottelutaidot | Erityisesti Isä (isaerityinen.fi)

ISILLE.info sosiaalisessa mediassa

Osal­lis­tu kes­kus­te­luun!

Löydä kiinnostavia artikkeleita ja kolumneja, tarinoita isien elämästä ja vaiheista tai löydä uusia ystäviä ja keskuslunaiheita. Kaikki tärkeimmät aiheet löytyy tageilla #isille.info tai #isilleinfo